Wat zijn zoetwaterparels

Zoetwater parels

Zoetwater parels worden in mosselen gekweekt. Om ervoor te zorgen dat een mossel parels gaat produceren worden hele kleine stukjes huidweefsel in de mossel geïmplanteerd. De mossel kapselt dat weefsel in waardoor een parelzakje ontstaat waarin de parel gevormd wordt. Het duurt minstens 2 jaar voor de parels geoogst kunnen worden. Deze parels worden steeds mooier van vorm en steeds beter van kwaliteit. Deze worden gekweekt in afmetingen van circa 3 tot 16 millimeter.

Parel oesters

Er zijn wel 100.000 soorten oesters in de wereld, slechts zes daarvan zoals van de Pteriidae en Unionidae familie worden gebruikt voor het cultiveren van parels. Terwijl de buitenkant van al de oesters onaantrekkelijk zijn, heeft de binnenkant een prachtige parelachtige glans.

Hoe ontstaan parels?

Parels vormen zich in oestersachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel of zelfs in het inwendige van de mantel. De buitenhuid van de mantel, het mantelepitheel, die gewoonlijk parelmoer vormt aan de binnenzijde van de schelp, omsluit echter ook binnengedrongen vreemde voorwerpen. En uit deze inkapsels ontstaat de parel.

Gekweekte parels

Bijna alle parels worden tegenwoordig gekweekt. Hiervoor wordt in de oester een klein korreltje parelmoer gelegd en de parel kan dan na twee jaar geoogst worden. De teelt is door de Japanner Kokichi Mikimoto ontwikkeld en in 1896 gepatenteerd.

Parel sieraden verzorging

Wij hopen dat u lang plezier beleeft aan uw waardevolle sieraden. Parels zijn natuurproducten en vereisen enig onderhoud. Cosmetica, parfums, deodorants en haarlak grijpen de parels aan of zetten zich nauwelijks verwijderbaar aan op het oppervlak van de parels. Parel sieraden moeten daarom pas na het opmaken en kappen omgedaan worden. Ook bij kappersbezoek moeten de parels afgedaan worden.